Friday, September 12, 2008

"Το μέλι το θαλασσινό"


Θέλω να μοιραστώ μαζί σας τη μεγάλη μου συγκίνηση όταν παρευρέθηκα στην παρουσίαση του βιβλίου της πολύ καλής μου φίλης, πρώην συνεργάτιδας και αγαπημένης μου της Μαίρης.
Ήταν απίστευτο για μένα να βρεθώ σε ένα βιβλιοπωλείο και να έχω απέναντι μου λαμπερή, όμορφή και πιο σοφή από ποτέ (εμένα έτσι μου φάνηκε) την αγαπημένη μου Μαίρη, τη Μαιρουλίτα να παρουσιάζει το βιβλίο της, το πρώτο της βιβλίο σε ένα βιβλιοπωλείο γεμάτο κόσμο.

Ήταν ακόμα πιο απίστευτο όταν άρχισα να διαβάζω το βιβλίο και έβλεπα κομμάτια της ψυχής της να ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια μου. Θαύμασα το κουράγιο και την τόλμη της με την απόφαση της να τα ξεδίπλώσει και μπρος στα μάτια τρίτων.....Αλλά έτσι ήταν πάντα η Μαίρη, τολμηρή, ανυπόταχτη, ευθύς, επαναστάτρια, ασυμβίβαστη άλλα πάντα περήφανη, αξιοπρεπής και Κυρία.

Μαιρούλα μου γλυκιά σε ευχαριστώ για το ταξίδι που μου χάρισες μέσα από το βιβλίο σου. Σε ευχαριστώ για όλα τα ξεχασμένα αρώματα που με έκανες να μυρίσω, για όλα τα λεμονόδεντρα που μου χάρισες για να παίξω κάτω απο τον ίσκιο τους, για όλες τις αναμνήσεις που μου ξύπνησες, για όλα τα χαμόγελα και τη γλύκα που μου χάρισες τις 3 μέρες που το διάβαζα!

Να είσαι πάντα καλά!

Αγαπημένοι μου φίλοι,
σας στέλνω την περίληψη του βιβλίου της Μαίρης και σας υπόσχομαι ότι αφού το τελειώσετε θα το τοποθετήσετε στη βιβλιόθήκη σας, στο ράφι με τα αγαπημένα σας βιβλία, εκείνα τα βιβλία που κάθε φορά που κοιτάτε το εξώφυλλο τους ή τον τίτλο τους γλυκαίνει η ψυχή σας......

"Το μέλι το θαλασσινό" Κόντζογλου Μαίρη

Το Πάσχα του χίλια εννιακόσια κάτι, κάπου σ’ ένα χωριό της Ελλάδας, ένα δεκάχρονο κοριτσάκι περνάει τις διακοπές μαζί με το δίδυμο αδερφό του και τους γονείς τους, όπως πάντα, στο πατρικό σπίτι.
Αυτό το Πάσχα θα είναι διαφορετικό απ’ όλα τα άλλα. Παλιά γεγονότα θα έρθουν στο φως και θα ταράξουν τη φαινομενική γαλήνη της οικογένειας, μιας καθωσπρέπει οικογένειας, για την οποία είναι όλοι περήφανοι.
Συνταρακτικά γεγονότα θα προσγειώσουν ανώμαλα τους μεγάλους και θα απογειώσουν, επίσης ανώμαλα, τους μικρούς και όσους νιώθουν μικροί.
Ένας ανεπιθύμητος αλλά πολυαναμενόμενος γάμος θα αναβληθεί, εξαιτίας ενός τραγικού θανάτου, που θα πυροδοτήσει τις εξελίξεις.
Ένα καινούριο μέλος της οικογένειας θα εμφανιστεί, αναστατώνοντας τους υπόλοιπους και ανατρέποντας τα «καλώς κείμενα».
Μια ιστορία από το παρελθόν θα έρθει στο φως και θα γίνει αφετηρία αλλαγών. Και ένας ανυπόληπτος έρωτας, αν υπάρχει τέτοιος, θα δώσει καινούριο νόημα στις ζωές όλων.
Η Δήμητρα, η μικρή αφηγήτρια της ιστορίας, ζωηρή, ατίθαση, αισιόδοξη, πεισματάρα, επίσης «έξυπνη και αδύνατη», όπως λέει και ο μπαμπάς της, κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα θα βιώσει πρωτόγνωρες καταστάσεις, θα επιδιώξει να μάθει τα πάντα πριν από τους μεγάλους, θα επέμβει στα γεγονότα και θα εμπνευστεί από την Ελευθερία, συμπρωταγωνίστρια σαν φυσικό άτομο αλλά και σαν ιδέα, που θα γίνει σημαία και σκοπός της.
Και οι μεγάλοι, ο ένας μετά τον άλλο, θα αναγκαστούν να παραδεχτούν ότι η σπουδαιότερη γνώση είναι η συνειδητοποίηση της αδυναμίας μας και ότι η ισχυρότερη δύναμη είναι η Αγάπη.

Η Αγάπη, που είναι κυρίαρχο στοιχείο της ιστορίας και που θα αποδειχτεί ο καταλύτης.

Η Δήμητρα θα αγωνιστεί με νύχια και με δόντια και θα προσπαθήσει να δώσει το τέλος που θέλει αυτή, σε συνειδητό και σε ασυνείδητο επίπεδο.

Ένα τέλος που υπαγορεύεται από την αισιόδοξη παιδική ψυχή, την ψυχή που ακόμα δεν αγγίχτηκε από τον κόσμο των μεγάλων.Σας φιλώ όλους γλυκά!!!!!!!

No comments: